foto 14
Vorselaar

gezellige dorpswinkel

Hanne van Kjoetiez schakelde mijn hulp in om haar eerste bakstenen winkel uit de grond te stampen. Ze werkte al een aantal jaren op bestelling en online, maar kreeg de kans om een mooi pand in Vorselaar over te nemen dat nog wel wat eigenheid kon gebruiken.

Het moest een gezellige winkel worden waar op een beperkte plaats toch veel uitstalruimte en vooral flexibele uitstalruimte gecreƫerd werd. Heel typisch aan de producten van Kjoetiez: alles wordt gepersonaliseerd en er is een groot verloop aan producten. Deze moesten allemaal een eigen plekje krijgen in de winkel. Maar de ruimte moest ook weer snel getransformeerd kunnen worden naargelang het wisselende aanbod.

We kozen voor steigerhout in combinatie met oude fruitkisten en paletten. Dit moest de eigenheid en de ‘knutselfactor’ van de producten uitstralen. Tegelijkertijd is hout een warm materiaal dat mensen uitnodigt om een kijkje in dit knusse winkeltje te komen nemen en rond te snuisteren tussen al het nieuws.

Ik bekeek de looprichting doorheen de winkel, zocht de ideale plaats voor de kassatoog en de werkruimte voor Hanne. Verlichting werd onder de loep genomen, materialen bekeken en vergeleken en tot slot zocht ik de ideale combinatie voor het steigerhout, paletten en fruitkisten om zo tot een flexibele winkelinrichting te komen. Want heel belangrijk: als startende winkelier moest het budget zeker in de gaten gehouden worden.

De broodjeszaak werd volledig ontmanteld en de hele ruimte werd geschilderd in de huisstijlkleuren. Zowel de toog als de etalageruimte werden met zorg in elkaar geknutseld.

Zo ontstond een gezellige dorpswinkel die door de strategische plaatsing van de fruitkisten en het flexibele systeem tussen de steigerhouten beplanking steeds aan de noden van het moment aangepast kan worden. Ondanks de beperkte oppervlakte van de winkel is er toch enorm veel plaats om alle producten uit te stallen!